Dýňová polévka v pomalém hrnci

Dýni hokaido jsme dříve vůbec v kuchyni nepoužívali. Až před několik lety jsem z ní začala vařit krémovou polévku a mohla bych jí sníst litry :-) Dnes jsem však nechtěla stát u plotny a čekat než se dýně uvaří, ale jít ven užít  si krásnou zimu, takže došlo na pomalý hrnec a byla jsem zvědavá jak to dopadne. Pomalý hrnec opět nezklamal, dýni pěkně "upekl". Chuťově jsem ještě polévku doladila zázvorem, který polévce dodal ten správný šmrnc. Poměry ingrediencí a recept si samozřejmě můžete upravit dle sebe. Dobrou chuť.

1 středně velká dýně hokaido
2 cibule
200 ml smetany
1 dcl vody
2 lžíce másla
sůl
čtyřbarevný pepř
mletý zázvor


Nejdříve nakrájíme cibuli na kostičky a dáme ji do pomalého hrnce. Poté si připravíme dýni hokaido - nemusíme ji loupat, ale kdo chce, může. Vykrájíme z ní dužinu a semínka a nakrájíme ji na kostičky. Dýni přidáme k cibuli v pomalém hrnci, jemně osolíme a přidáme 2 lžíce másla. Nepodléváme. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 3-3,5h nebo na II. stupeň na 2-2,5h. Dýni necháme péct dle doporučeného času (záleží samozřejmě na množství surovin) a až ke konci ji podlijeme 1dcl převařené vody, abychom mohli dýni rozmixovat. Přidáme k ní ještě smetanu (ne přímo z lednice, aby se nesrazila) a rozmixujeme do hladka. Dochutíme troškou soli, čtyřbarevným pepřem a mletým zázvorem, který dodá polévce výbornou chuť. Podáváme s opečenými toasty či opečenou houskou. Dobrou chuť.


Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 3-4 porce
- do polévky můžete přidat i trochu česneku
- ozvláštnit polévku lze i kapkou kvalitního olivového oleje


POSTUP PŘÍPRAVY:







































Komentáře

  1. Dýňová polévka je i naše oblíbená :-) . Hlavně teda na podzim, když máme dýně z vlastní zahrádky :-) . Pak vařím ještě hodně vývary. Když nemám inspiraci na polévku, tak vařím polévky z různých polévkových směsí , kde jsou fazole mungo, čočka, jáhly, prostě samé zdravé věci :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky