pondělí 26. ledna 2015

Šťavnaté špízy v pomalém hrnci

Mix masa, zeleniny a uzeniny je skvělá kombinace. Pokud ji máte rádi, na špízech z vepřové krkovice se šťavnatou cibulí a ostrou klobásou si pochutnáte. S bramborem je to ideální kombinace na rychlý oběd či večeři.

400 g vepřové krkovičky
1 červená paprika
1 červená cibule
1 žlutá cibule
1 ostravská klobása
sůl
pepř
grilovací koření
60 - 100 ml vody
2 lžičky másla
brambory na přílohu
špejle

Omyté maso nakrájíme na kostky a důkladně okořeníme. Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli a papriku na trojúhelníčky. Poté napichujeme na špejle maso, červenou cibuli, klobásu, žlutou cibuli a papriku a celé opakujeme dokola, až naplníme všechny špejle. Pokud nám zelenina zbyde, vložíme ji na dno pomalého hrnce - bude ideálním podkladem pro špízy. Položíme k ní připravené špízy, přidáme 2 malé lžičky másla a podlijeme vodou. Hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4h. Jakmile jsou špízy měkké, přendáme je do pekáčku a 10 minut zapečeme v troubě s troškou másla na zjemnění sósu. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5 špízů
- pokud máte dostatek času, maso předem naložte do marinády (olej, grilovací koření)
- v sezóně je vynikající špízy vylepšit čerstvou cuketou
- vhodnou přílohou jsou i opečené brambory

POSTUP PŘÍPRAVY:

Žádné komentáře:

Okomentovat